Το mind the fact είναι μία πολιτιστική πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε το 2016. Aποτελεί ένα υβριδικό μοντέλο καλλιτεχνικής παραγωγής που φιλοδοξεί να στρέψει το βλέμμα στον Άλλο, αναδεικνύοντας αληθινές ιστορίες που συμβαίνουν στην κοινότητα, στην πόλη, στον πλανήτη. Ενθαρρύνοντας τη συνεργασία επαγγελματιών της τέχνης με μη-επαγγελματίες, το mind the fact αναδεικνύει ζητήματα που παραμένουν στην αφάνεια.
Οι πρωταγωνιστές της πραγματικής ζωής και οι ιστορίες τους παρουσιάζονται στο κοινό και διεκδικούν το χώρο τους μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία. Μέσα από έργα που πραγματεύονται τη διαφορετικότητα, την πολυσυλλεκτικότητα και την πολυφωνία, όλοι οι συμμετέχοντες του mind the fact προτείνουν στους θεατές έναν κόσμο, αν όχι καλύτερο, ενδεχομένως πιο ειλικρινή.
Το πρώτο φεστιβάλ mind the fact πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Μάη του 2017 συστήνοντας ένα καλλιτεχνικό ‘μικρόκοσμο’ σε διαφορετικούς χώρους του κέντρου της Αθήνας. Συμμετείχαν κάτοικοι της μεγαλούπολης και της επαρχίας, πρόσφυγες και μετανάστες, άτομα που έπαιζαν στο παρελθόν παθολογικό τζόγο, άστεγοι και άτομα που διαβιούσαν κάτω από τo όριo της φτώχειας, έφηβοι, φιλοξενούμενοι σε άσυλα, γυναίκες θύματα trafficking και άλλοι. Οι θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και δράσεις του mind the fact δημιουργήθηκαν μέσα από ένα σύστημα προσεκτικά σχεδιασμένων εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν σε βάθος χρόνου, με τη συνεργασία επαγγελματιών από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, της φωτογραφίας.
Το δέυτερο φεστιβάλ mind the fact 2020 έρχεται αυτή τη φορά στον κυβερνοχώρο, εν μέσω πανδημίας, συστήνοντας μία διαδικτυακή περιήγηση σε έναν φεστιβαλικό ‘μικρόκοσμο’. Η θεματική ‘we need more space’ πραγματεύεται την έννοια του χώρου: ψηφιακού, φυσικού, προσωπικού, κοινωνικού, πλανητικού. Σε μία πρωτόγνωρη για την κοινωνική συνύπαρξη συνθήκη, άνθρωποι που ζουν σε διαφορετικά μέρη της γης ενώνουν τις φωνές τους και δημιουργούν. Πρόσφυγες που διαμένουν σε διαφορετικές ηπείρους συναντιούνται σε μια κοινή θεατρική πρόβα στο διαδίκτυο. Άστεγοι συμπολίτες μας μιλούν για το δικό τους εγκλεισμό, μέσα από το τηλέφωνο. Αυτόχθονες της Αμερικής διεκδικούν πίσω τη γη τους, ενώ πολίτες της Ευρώπης στέλνουν μηνύματα για την αλληλεγγύη και γράφουν μουσική για τη δημοκρατία. Καλλιτέχνες εξερευνούν νέες ιδέες και πρακτικές για να προσεγγίσουν το απομακρυσμένο κοινό τους.
Διεύθυνση – Καλλιτεχνική Επιμέλεια:
Γιολάντα Μαρκοπούλου, Ιωάννα Βαλσαμίδου
Σύμβουλος Σχεδιασμού – Επικοινωνίας:
Πάρις Μέξης
Διεύθυνση Παραγωγής:
Βίκυ Στρατάκη
Παραγωγή:
POLYPLANITY Productions